Keurmerken en materialen

Soms is het niet makkelijk om een weg te vinden in de Jungle van keurmerken en eco materialen. Welke keuze is nu echt milieuvriendelijk en toch niet verborgen toch schadelijk? En wat betekent biologisch nu eigenlijk en wat zegt het EKO keurmerk precies? Omdat ik toch alles uitpluis voordat een artikel in het assortiment wordt opgenomen, leek het me goed om de informatie ook te delen zodat de geinteresseerde shopper zelf ook meer informatie ter beschikking heeft en zo voor zichzelf de afweging kan maken wat nu wel en wat nu niet te willen kopen.

Keurmerken

EKO:
Voor de meeste biologische producten is het EKO keurmerk inmiddels vervangen door het welbekende groene blaadje met sterren. Voor alle huisdierproducten is echter het EKO keurmerk het geldende keurmerk voor biologische producten. Ieder land heeft voor diervoeding een eigen biologische certificering terwijl dat met het groene blaadje voor menselijke consumptie juist is rechtgetrokken voor heel Europa.

Waarom zou je kiezen voor gecertificeerd biologische producten? Biologisch met keurmerk (EKO) staat garant voor producten die zijn geproduceerd op biologische en duurzame wijze. Duurzaamheid is een breed begrip, maar belangrijk is dat producten met het EKO-Keurmerk worden geproduceerd :

  • met respect voor dier en natuur
  • zonder chemische bestrijdingsmiddelen
  • zonder kunstmest
  • zonder genetische modificatie
  • zonder gebruik van preventieve antibiotica
  • onder controle van Skal

Wat is het Skal?

Skal Biocontrole is een organisatie die zicht bezig houdt met de controle van biologische producten. Over de gehele biologische productieketen wordt gecontroleerd of er aan de wettenlijke eisen voor biologische producten wordt voldaan. Ieder bedrijf dat biologische producten wil produceren, verwerken, verpakken, importeren, verhandelen of opslaan moet hiervoor gecertificeerd zijn. 

Wat betekent het EKO-Keurmerk voor het welzijn van dieren in de veehouderij?

Voor dieren die op een biologisch gecertificeerd bedrijf worden gehouden, gelden een aantal regels waaraan minimaal voldaan moet worden om biologisch te zijn. De huisvesting moet zo natuurlijk mogelijk zijn en dieren moeten de mogelijkheid hebben tot weidegang of in ieder geval een uitloop. Ook het voer dat de dieren eten moet biologisch zijn, dus niet genetisch gemodificeerd en vrij van antibiotica, medicinale stoffen of groeibevorderaars. Wat betreft gezondheid geldt dat preventief gebruik van antibiotica verboden is en dat medicinaal gebruik daarvan alleen toegestaan is onder verantwoording van de dierenarts. Tevens geldt een maximum van 3 behandelingen per dier. Het gebruik van natuurlijke of homeopatische middelen wordt zoveel mogelijk gestimuleerd. Noodzakelijke behandelingen voor sommige dieren, zoals castratie, is slechts onder verdoving toegestaan. 

Bio Siegel:

Omdat sommige van onze diervoeders in Duitsland worden geproduceerd, kan het zijn dat u het logo van het Duitse biologische keurmerk tegenkomt. Het Duitse Bio keurmerk is vergelijkbaar met het Nederlandse Eko-Keurmerk en stelt ongeveer dezelfde eisen.

Bio Kreis:

Dit keurmerk staat op de verpakkingen van Hermmanns. Bio kreis is een keurmerk van het Duitse netwerk met dezelfde naam. Bio Kreis is een netwerk van boeren, bedrijven en consumenten. Samen staan zijn voor duurzame productie met oog voor natuur, milieu, cultuur en dierenwelzijn. Lokale bedrijven die op een goede manier met streekproducten werken, zoals Herrmanns, verdienen het keurmerk.

Lacon Institut:

Het Lacon institut voorziet in de controle van certificering van producten en bedrijven uit de agrarische en voedselindustrie in Duitsland, Oostenrijk en Zuid-Oost-Europa.

Vegan keurmerk:

Producten die voorzien zijn van dit keurmerk zijn 100% plantaardig en bevatten geen enkel dierlijk ingredient. 

Proefkoneen:

Dit keurmerk van Stichting Proefdiervrij garandeert dat er bij de totstandkoming van een product geen dierproeven zijn uitgevoerd. 

 

Eco vriendelijke materialen

Hennep:
Hennep is een snelgroeiend gewas, dat geen pesticiden of herbiciden nodig heeft. Ook kan het worden geteeld zonder gebruik van kunstmest. Hennep heeft diepe en fijne wortels, zodat het erosie van de bodem tegengaat. Door zijn veelzijdigheid als schone grondstof kan hennep een belangrijke rol spelen bij de overgang naar een duurzame samenleving. De meeste gewassen putten de vruchtbaarheid van de bodem uit en tijdens de groei en na de oogst moet er mest worden gebruikt om de bodem weer vruchtbaar te maken. Hennep is een gewas die de bodem juist voed, hennep kan worden ingezet als afwisseling na de teelt van een ander gewas. De bodem wordt dan gevoed door het groeien van de hennep en er hoeft geen kunstmest te worden ingezet. Hennep verrijkt de bodem, groeit snel en zonder insecticiden en is makkelijk te telen in eigen land. Hoewel sommige mensen denken dat industriële hennep (hennep die wordt geteeld als grondstof voor kleding, hondenriemen en hondenspeeltjes) dezelfde eigenschappen bevat van hennep uit de coffeeshop is dit niet het geval. Industriële hennep wordt geselecteerd op het snelgroeiende vermogen en bevat nagenoeg geen THC. Een hond wordt dus niet high van een hondenspeeltje van hennep net zoals wij ook niet high worden als we op een t-shirt van hennep zouden bijten (dit is trouwens niet aan te raden).

Eco katoen:
In de reguliere katoenindustrie worden veel giftige stoffen ingezet. De grootste katoenvelden groeien in arme landen waar boeren op het land moeten werken met insecticiden en andere gewasbeschermers. Deze zijn niet alleen voor natuur en milieu zeer schadelijk maar ook voor de boeren en hun families. Bij de teelt van eco katoen worden er geen giftige gewasbeschermers ingezet. Er wordt gewerkt met natuurlijkere manieren om insecten te bestrijden zoals het aanplanten van lok gewassen naar de katoenplanten en het inzetten van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Het aanwezige onkruid wordt met de hand verwijderd. Het handmatig verwijderen van onkruid en het bestrijden van insecten op natuurlijkere manier is een arbeidintensiever proces waar meer manuren in gaan zitten. Door het extra werk worden milieu en mensen gespaard, maar is de teelt wel een arbeidsintensiever proces.  

Aanbieding

VetIQ Serene-Um € 7,95 € 3,99
© 2012 - 2021 EKO4petz online dierenwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel