Hypoallergeen hondenvoer

Honden met huidklachten en jeuk komen natuurlijk bij de dierenarts terecht. Vaak wordt er niet gevonden waar het probleem nu precies zit. Deze honden worden dan aangeraden om over te stappen op hypo-allergeen voer.

Wat is hypoallergeen voer voor de hond eigenlijk?

Onder hypoallergeen voer wordt voer verstaan die slechts 1 eiwitbron heeft (diersoort) en slechts 1 bron van koolhydraten (rijst). Door een voeding te kiezen met een beperkt aantal ingrediënten wordt het aantal allergenen zo veel mogelijk uitgesloten. Je kunt je voorstellen dat bij een hond die een brok krijgt met de héél veel verschillende ingrediënten, het erg lastig is te bekijken voor welke van deze ingrediënten de hond allergisch is. Een voorbeeld van de ingrediënten van een hondenbrok: granen, rundermeel, kippevet, bietenpulp, maïsgluten, beendermeel, dierlijke bijproducten, gerst, biergist, natrium, kalium, conserveermiddelen, geur- kleur- en smaakstoffen. Wat er nu exact aan ingrediënten in bovenstaande hondenbrok zit is bijna niet te achterhalen. Wat zit er bijvoorbeeld in dierlijke bijproducten? Welke diersoort? Als de hond een brok wordt gevoerd met soortgelijke ingrediënten dan is het logisch dat het niet te achterhalen valt waar de hond allergisch op reageert. Het is zelfs voor ons al niet te achterhalen welke delen van welk dier worden gebruikt. Ook wordt er vaak bij het conserveren van de individuele ingrediënten ook conserveermiddelen gebruikt.

Conserveermiddelen in hondenbrokken

Waar de hond exact allergisch voor is door het overstappen naar hypoallergeen voer niet duidelijk. Ook is het vaak zo dat de hond helemaal niet gebaat is bij de voeding die de dierenarts aanraadt. De hypo allergene brokken vanuit de dierenarts bevatten vaak nog steeds de conserveermiddelen en geur- kleur- en smaakstoffen die in reguliere hondenvoeding ook voorkomt. Het kan best zijn dat juist deze stoffen de allergische reactie bij de hond veroorzaken. Helaas worden er in veel hondenbrokken een boel onnodige stoffen toegevoegd om te zorgen dat de hond de brokken sneller eet of om te zorgen dat de brokken wel 4 jaar houdbaar zijn. De conserveermiddelen en andere E-nummers worden niet vermeld in de ingrediëntenlijst. Dat is in Nederland nog steeds niet verplicht.

Een eerste stap in de juiste richting is het elimineren van toegevoegde synthetische conserveermiddelen, toegevoegde suikers én het gebruik van vedermeel of beendermeel in de voeding.

Alle voeding én alle snacks die we bij EKO4petz verkopen zijn vrij van bovengenoemde middelen. Dan zijn er een aantal specifieke allergiëen bij honden.

De top 5 van de meest voorkomende allergiën bij honden is:

  1. rund
  2. zuivel
  3. kip
  4. tarwe
  5. kippenei

Zoals je ziet zijn de producten van kip en rund (inclusief zuivel en ei) een vaak voorkomende allergie bij honden. Je kunt kiezen voor een voeding zonder kip , rund en granen zoals Acana Single Lam & Appel. Je kunt ook kiezen voor een voeding zonder granen en zonder rund zoals alle smaken hondenvoeding van Carnilove. Wil je het liefst een blikvoeding aan de hond voeren of brok combineren met blikvoeding? Herrmanns heeft een ruim assortiment biologische blikvoeding waarvan een ruim aantal smaken ook graanvrij is. Een manier om de hond hypoallergeen te voeren is door te kiezen voor een voeding met 1 diersoort als eiwitbron. Het geniet dan de voorkeur om een diersoort te kiezen die de hond niet eerder heeft gegeten. 

Dierlijk eiwitallergie

Sommige honden hebben een dierlijke eiwitallergie en deze honden reageren op alle dierlijke ingrediënten met allergie symptomen. Heb je het vermoeden dat jouw hond hier last van heeft? Dan kun je overstappen op 1 van onze vegetarische voedingen. Deze zijn helemaal vrij van dierlijk eiwit en toch een complete voeding voor de hond.

In elk geval is het raadzaam om over te stappen op een voeding zonder tarwe én zonder chemische conserveermiddelen, geur- kleur- en smaakstoffen.

Hypo allergene hondensnacks

Ook hebben we een ruim assortiment hondensnacks passend bij een hypoallergeen dieet. Heeft je hond het meeste baat bij een dieet helemaal vrij van dierlijke ingrediënten? Ook voor die honden hebben we vegetarische snacks in ons assortiment.

Wij geven alleen informatie omtrent een natuurlijke en voedingsgerelateerde manier om de gezondheid van je dier te ondersteunen en te verbeteren. In Nederland is het bij wet vastgelegd dat alleen een dierenarts een medische diagnose mag stellen en een medische behandeling mag geven.

© 2012 - 2023 EKO4petz online dierenwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel