Ontwormen van de hond of kat

De beste manier om wormen te voorkomen bij hond en kat is de weerstand verhogen, de conditie verbeteren en zo het dier/de darm onaantrekkelijk maken voor wormen. Reguliere ontwormingsmiddelen worden vaak aangeraden terwijl er geen wormbesmetting is aangetoond. Deze ontwormingsmiddelen zijn chemisch.

Bijwerkingen ontwormingsmiddelen

Honden kunnen de volgende klachten hebben na het ontwormen (bijwerkingen worden ze ook wel genoemd); braken, kwijlen, diarree, (plaatselijke) huidirritaties, jeuk, traagheid, opwinding, etc. In hele uitzonderlijke gevallen zou een hond in shock kunnen raken.

Verminderde darmweerstand

Juist het ontwormen van een gezonde hond leidt tot een verminderde (darm)weerstand en kan zorgen voor een wormbesmetting. Deze nieuwe wormbesmetting wordt niet voorkomen of genezen door de eerder ingezette ontworming. Die werkt alleen op de al aanwezige wormen.

Preventief ontwormen hond en kat

Veel honden en katten worden `preventief` ontwormd. Dat wil eigenlijk zeggen dat de hond of kat een middel krijgt toegediend waardoor de wormen die op dat moment in de darmen van de hond of kat leven worden gedood. Heel vaak wordt er dus volledig onnodig een chemisch middel toegediend zonder aanwijsbare reden. Preventief werkt het ontwormen ook niet want als de hond of kat later (door een verzwakte weerstand bijvoorbeeld) wormen oploopt, dan helpt het eerder toegediende middel niet meer. De hond of kat moet dus wéér behandeld worden.

Preventief wormen tegen gaan

Om te voorkomen dat de hond of kat een wormbesmetting oploopt, kun je zorgen voor een hoge algemene weerstand door gezonde passende voeding. Daarnaast kun je de kruidenmix van Zwergnase aan het eten toevoegen. De Zwergnase Bio Kruiden Plaaggeest verdrijver is een supplement met verschillende kruiden die er voor zorgen dat de darmweerstand omhoog gaat. Zo worden wormbesmettingen zo veel mogelijk voorkomen. Je geeft 2x een kuur van 7 dagen met een stopweek van 3 weken.

Vossenlintworm

In veel Europese landen (en inmiddels ook in Nederland) komt de vossenlintworm voor. Voor veel landen waar de vossenlintworm veel voorkomt moet de hond voor de vakantie ontwormt zijn en het is aan te raden de hond na de vakantie ook te ontwormen.

Ontlastingsonderzoek

Wil je helemaal niet onnodig ontwormen, maar wel de gezondheid van jouw hond of kat monitoren? Dan is het ontlastingsonderzoek een uitkomst. De dierenarts kan dan eerst kijken in de ontlasting of er wormen aanwezig zijn en dan pas indien nodig het dier te ontwormen. Hierdoor krijgt uw huisdier minder schadelijke stoffen binnen door alleen te ontwormen wanneer dit echt nodig is. Wil je liever niet naar de dierenarts voor het ontlastingsonderzoek? Bij VPL van het Woud kun je online een wormkit bestellen en deze per post insturen waarna er onderzoek wordt gedaan op de ontlasting.

Wij geven alleen informatie omtrent een natuurlijke en voedingsgerelateerde manier om de gezondheid van je dier te ondersteunen en te verbeteren. In Nederland is het bij wet vastgelegd dat alleen een dierenarts een medische diagnose mag stellen en een medische behandeling mag geven.

© 2012 - 2023 EKO4petz online dierenwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel