Honden in de warmte

Honden en warm weer zijn eigenlijk niet zo'n hele goede combinatie. Honden kunnen hun lichaamstemparatuur alleen regelen door te hijgen en via hun voetzolen.

Even de zaken op een rij die belangrijk zijn:

 • Niet fietsen met de hond
 • Geen overdreven inspanning. Even niet balletje gooien of hele lange wandelingen
 • Niet op het hete asfalt wandelen met de hond
 • Geen honden in de auto achterlaten, zelfs niet voor 2 seconden

Veel baasjes willen juist met warm weer lekker buiten zijn en met de hond er op uit. Dus de fietsen komen weer uit de schuur en de pas gekochte hondenstep kan nu ook mooi eens getest worden. Niet dus! Omdat honden via de voetzolen warmte kwijt raken, is warm weer (boven de 18 graden) voor honden te warm om te gaan rennen naast een fiets of step. Door het meerennen met de fiets of step kunnen honden niet aangeven als ze te moe worden of te warm. Honden doen de baas nu eenmaal graag een plezier en gaan op die manier makkelijk over hun eigen grenzen heen. Ook rent de hond met de voetzolen op hete asfalt en raken op die manier hun warmte niet kwijt. De kans op oververhitting is dan erg groot. Ook de voetzolen van de hond hebben het zwaar te verduren en deze kunnen zeer pijnlijke wonden oplopen. Voel zelf even met je blote voet op het fietspad. Bedenk dan dat je hond daar moet rennen en dat de hond dus de warmte niet kwijtraakt maar alleen maar warmer wordt.

Honden in een auto laten met warm weer of zon lijdt zeer snel tot oververhitting met uiteindelijk de dood tot gevolg. Ook met 1 of 2 ramen open wordt de auto veels te warm. Ga zelf maar na hoe warm de auto is als je instapt en de auto heeft in de zon gestaan. Ook op warme dagen zonder zon laat je jouw dier niet in een auto achter. Wil je even een boodschap doen? Eerst de hond(en) thuisbrengen en dan zelf even terug naar de winkel.

Tips honden met warm weer

 • Ga vroeg in de ochtend en laat in de avond met de hond activiteiten doen
 • Geef jouw hond een koel plekje door een koelmat in huis te leggen
 • Op het warmst van de dag kan de hond het beste lekker slapen
 • Geen honden in de auto achter laten gewoon niet doen!
 • Je kunt de hond ook extra helpen koel te blijven met een verkoelende bandana
 • Niet rennen of wandelen over heet asfalt

Onderstaand artikel van Animal Health gaat nog wat dieper in op de symptomen van oververhitting bij de hond en hoe te handelen bij (het vermoeden van) oververhitting.

Oververhitting bij de hond
Oververhitting, ook wel hyperthermie genoemd, kan zeer plotseling optreden en een groot gevaar zijn voor de hond. Honden kunnen er aan overlijden. Herken de signalen op tijd en handel adequaat; een gewaarschuwd baas telt immers voor twee!
Wanneer een hond zijn warmte niet kwijt kan, raakt hij oververhit. Wordt er niet snel ingegrepen, dan kan een hond in coma raken en door de gevolgen hiervan overlijden. Ook kunnen de organen van een hond beschadigd raken door een periode van oververhitting, dit kan blijvende gevolgen hebben.

Symptomen

Een hond die oververhit dreigt te raken zal proberen de extra warmte kwijt te raken door extra hard te gaan hijgen met de bek wijd open. Vaak zonder effect. Door het gehijg wordt het lichaam alleen maar warmer terwijl het extra gehijg nauwelijks tot extra afkoeling leidt. Ook kunnen honden gaan kwijlen, of soms zelfs braken. Oververhitte honden zijn vaak niet goed aanspreekbaar en ogen apathisch. Aanvankelijk kleuren de slijmvliezen in de bek en de tong donkerrood tot zelfs paars, zoals is te zien op de foto hiernaast. Vaak treedt spierverslapping op en zakt een hond ineen, zoals hiernaast te zien is. Ook kan een dier door het extreme hijgen bewusteloos raken, of zelfs in coma. Is een dier al langer oververhit dan trekt de kleur uit de tong juist weg en wordt het tandvlees grauw.

Snel ingrijpen!
Het snelste koel je een hond met alcohol. Wanneer de lichaamstemperatuur tot boven de 41 graden stijgt maakt het niet uit wat je doet, als u uw hond maar zo snel mogelijk in koud water krijgt. Maar ja… niet iedereen gaat uit wandelen met een fles alcohol en een thermometer. En dan komt het aan op eigen inschatting. Wanneer een hond erg hijgt, maar nog geen serieuze verschijnselen van hyperthermie vertoont, is het vaak afdoende om snel een schaduwrijke plek op te zoeken, de hond te koelen met, bijvoorbeeld, een natte handdoek op de buik en in de liezen (absoluut nooit op de rug) en hem te laten drinken. Deze honden zijn in de regel nog gewoon aanspreekbaar, maar laten duidelijk ongemak zien.

Plens niet direct een emmer ijskoud water over de hond heen, maar laat hem langzaam wennen aan de verkoeling.

Wanneer een hond al ver heen lijkt, is een natte lap niet voldoende. Zoek in dat geval zo snel mogelijk water op in de omgeving, al is het een sloot. Desnoods bel je ergens aan om de tuinslang te gebruiken, koelen is dan absoluut noodzakelijk!
Giet eerst wat water met uw handen over de hond (niet op de rug maar begin in de liezen en bij de poten met koelen) om hem aan de koude temperatuur te laten wennen, gooi hem niet zomaar een koude vaart in. Indien je een bad hebt, zet de hond dan in een lauw bad, en niet in een ijskoud bad. Vervolgens kun je de hond in het water laten zakken en hem zo laten koelen.

Wanneer je thuis bent en alcohol in de buurt heeft, dep dit dan op de onbehaarde plekken van de hond, zoals de liezen, de oksels en de keelhuid. Alcohol zorgt ervoor dat de vaten zich verwijden waardoor de hitte sneller wordt afgevoerd.

Aangeraden wordt om een hond niet verder te laten afkoelen dan tot de temperatuur gezakt is tot beneden de 40 graden, maar ook dit zul je onderweg niet altijd kunnen meten. Hou de hond daarom goed in de gaten; als deze weer bij zijn positieven komt en minder hevig hijgt, kun je rustig stoppen met koelen. Het is verstandig om in alle gevallen een dierenarts te raadplegen.

Sorteer op
 • _ afbeelding
 • Coolpets koelmat voor de hond
  Coolpets koelmat voor de hond

  COOLPETS KOELMAT VOOR DE HONDDe koelmatten van Coolpets houden jouw hond koel in de zomer. Op warme dagen kunnen veel honden heel slecht hun warmte kwijt en hebben ze behoefte aan extra verkoeling. De koelmatten van Coolpets…

© 2012 - 2023 EKO4petz online dierenwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel