Hondenvoeding zonder vlees

Er zijn veel honden die een overgevoeligheid hebben of een allergie voor ingrediënten in hondenvoeding, een allergie waar we steeds meer van horen is de allergie voor dierlijke eiwitten. Daarnaast worden meer mensen bewust van de ecologische pootafdruk van hun hond en het dierenleed wat gepaard gaat met de productie van vlees, deze mensen vragen zich af of hun hond vegetarisch kan eten. 

Eiwitallergie of vleesallergie bij de hond

Wanneer jouw hond last heeft van een dierlijk eiwitallergie moet je een voeding zoeken die vrij is van vlees en andere dierlijke producten (zuivel, eieren of dierlijk vet). Al onze vegetarische hondenvoedingen zijn vrij van vlees en andere dierlijke eiwitten. Het is belangrijk dat wanneer je de voeding aanpast van de hond, je ook de tussendoortjes aanpast. Onderstaande producten zijn allemaal zonder vlees en zonder andere dierlijke eiwitten.

Kan een hond vegetarisch of veganistisch eten?

Ja, de veganistische hondenvoeding die we verkopen zijn een complete en volledige voeding voor honden. Dat wil zeggen dat alle benodigde voedingsstoffen, vitaminen en mineralen aanwezig zijn in de voeding. Wanneer je een reguliere hondenbrok van een bekend merk (welke wij niet verkopen) bekijkt en het percentage dierlijke ingrediënten ziet is dit vaak zeer laag en van slechte afkomst (dierlijk eiwit van kippenveren bijvoorbeeld). Deze voedingen bevatten vaak synthetische conserveermiddelen en de ingrediënten komen vaak vanuit landen zoals China. De vegetarische hondenbrokken bevatten wel de nodige eiwitten die een hond nodig heeft om gezond te blijven alleen zijn deze van plantaardige afkomst. Door uitsluitend plantaardige ingrediënten te gebruiken worden synthetische conserveermiddelen bijna overbodig en vervangen door een natuurlijke manier van conserveren (zoals vitamine C en rozemarijn).

Is vegan voeding gezond voor de hond?

De meningen hierover zijn verdeeld. Sommige mensen denken dat de hond juist een zeer hoog gehalte vlees nodig heeft in de voeding, terwijl er ook honden zijn die helemaal niet goed gaan op een dieet van vlees. Het belangrijkste is om te monitoren of jouw hond goed reageert op de voeding die je kiest. De oudste hond van de wereld is 25 jaar geworden. Deze Border Collie genaamd Bramble woonde in Engeland en heeft zijn hele leven veganistisch gegeten. Bramble is een actieve hond geweest zijn hele leven. Een van onze andere verhalen van een hond die haar hele leven vegan heeft gegeten is Devina de Dalmatiër, zij werd 16,5 jaar oud. Je kunt je voorstellen dat er aan vlees en visconsumptie een aantal nadelen kunnen kleven, juist ook voor honden. Denk bijvoorbeeld aan de hoge hoeveelheid ongewenste stoffen in vis en in vlees (hormonen, antibiotica, dioxine). Je kunt kiezen voor biologische voeding om deze stoffen te vermijden of je kunt kiezen voor een vegetarisch of vegan dieet voor jouw hond.

Zelf vegan koken voor de hond

Kan ik ook de hond met de pot mee laten eten of zelf koken voor mijn hond? Wanneer je zelf vegetarisch of veganistisch wilt gaan koken voor uw hond is het belangrijk om de voeding aan te vullen met vitaminen en mineralen. Als jouw hond alleen een zelf gekookt vegetarisch menu krijgt dan zullen er zeker tekorten ontstaan van vitaminen en mineralen die de hond absoluut nodig heeft. Het zelf koken voor de hond zonder het aanvullen van vitaminen en mineralen raden we dan ook af. Je kunt wel zelfgekookte groenten, aardappelen, rijst (mits gekookt zonder zout en kruiden) toevoegen aan de brokkenmaaltijd van de hond.
Wil je toch dat uw hond zelfgekookte maaltijden eet? Dan is het goed om te bedenken dat de hond in dat geval tekorten kan oplopen, door een uitgeblanceerd supplement toe te voegen aan zelf gekookte maaltijden krijgt de hond alle vitaminen en mineralen binnen die nodig zijn. Het supplement V-Complete is een complete aanvulling op de zelfgekookte maaltijden voor de hond.

Hondenbrokken op basis van insecten

Inmiddels zijn er ook hondenbrokken op basis van zwarte vliegenlarven op de markt als duurzaam alternatief op de reguliere hondenbrokken met vlees. Insecten hebben ten opzichte van vlees een veel lagere CO2 uitstoot. Insecten als eiwitbron is een voedzame bron met veel vitaminen en mineralen. De brokken en snoepjes op basis van insecten is ook een overweging als duurzaam alternatief op de hondenvoedingen met veel vlees.

Sorteer op
© 2012 - 2023 EKO4petz online dierenwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel