Steeds meer mensen zijn bewust bezig met hun voeding en met de voeding van hun hond. Nancy eet zelf veganistisch en haar eerste hond Perdita was allergisch voor dierlijke eiwitten en heeft op een veganistische hondenvoeding geleefd, en is 16 jaar geworden. Lees zelf het hele verhaal over Perdita en Nancy's 2e hond die volledig biologisch eet (maar niet veganistisch).

Perdita (en Devina)

1995  ik ging samen wonen. Aangezien wij beide waren opgegroeid met honden, voelde we al snel een lege plek in huis.  Die plek werd na een paar maanden ingenomen door Perdita. Een Dalmatische teefje. Vanuit de fokker kreeg ze brokken. Bij ons kreeg ze eerst Eukanuba en vervolgens Royal Canin omdat ze de Eukanuba niet meer wilde eten.  Ik herinnerde me wel dat toen ik klein was we altijd vlees voor de hond haalde bij de slagerij bij ons beneden. Maar ja.. dat was toen, tijden veranderen en ik wist  niet beter dan dat tegenwoordig een hond brokken krijgt en zo’n zak haal je bij de dierenwinkel of de supermarkt.

Zo rond de leeftijd van 8 maanden ging het mis. Perdita had al wat last van rode vlekken op haar buik maar had er verder geen last van. De vlekken werden kleine wondjes en dus naar de dierenarts. Crèmepje, even een paar dagen smeren. Het was vast wat irritatie van iets. Gaat wel weer over. Het ging over maar na een paar weken was het weer terug. Weer die crème en weer was het even weg maar nu korter. En dus ander smeerseltje proberen, pilletje erbij.  Dat werkte iets beter.  Het was niet helemaal weg maar goed.

Maar na maanden van ups en downs kwamen de plekken steeds heviger terug. Uiteindelijk werd haar hele onderkant dus borst, buik en binnenkant achterpoten een grote rode zone, haar huid leek wel in de brand te staan en vol met kleine wondjes. Het zag er echt vreselijk uit! Jeuken leek het niet te doen maar dit kon niet anders dan veel pijn doen! Het werd een eliminatiedieet. Weer ging dat iets beter maar helemaal weg was het niet. We zaten met onze handen in het haar wat nu? Crème smeren kon niet meer vanwege de kans op bijwerkingen.

Wij zelf aten toen al zo veel mogelijk biologische en dat zette mij aan het denken. We zijn toen  overgestapt op Biologisch voer van Yarrah  en daarmee werd het iets minder heftig.  Daarnaast regelmatig haar buikje invetten. Ook dat hielp het in elk geval een beetje te verzachten. We hebben in totaal zo’n 4 jaar getobd met haar.

Totdat de dierenwinkel per ongeluk een verkeerde zak had besteld. Yarrah Vega voer en of ik die misschien toch wilde afnemen voor de helft van de prijs want het was hetzelfde merk als wat ik had en die zak kon niet meer terug. Na twee weken waren de plekken op de buik van mijn meisje zo heel veel beter.  Ik sprong een gat in de lucht. Wat was er gebeurt? Dit voer ben ik blijven gebruiken natuurlijk en na 3 maanden begon er zelfs wat dons op haar buik te komen. Haar op haar buik! Dat had ze haar hele leven nog niet gehad!

En dus ging ik op onderzoek. Ik wilde dit kunnen verklaren. Het enige waar ik toen achter ben gekomen was dat Perdita sterk reageerde op dierlijke eiwitten. Naarmate ze ouder werd, werd ze hier steeds gevoeliger voor. Geen hondenkoekje verdroeg ze zonder de volgende ochtend een rode buik te hebben. Maar ik was al blij dat ik wist wat de boosdoener van haar uitslag was en er netjes haren op haar buikje groeide. Ze heeft uiteindelijk haar verdere leven Vega gegeten wat ik als veganist helemaal niet erg vond.  Ze is er ruim 16 jaar geworden mee geworden.

Nu wist ik wel dat Dalmaten een uniek urinesysteem hebben die vergelijkbaar is met mensen. Maar daar kon het niks mee te maken hebben of toch wel?  Het zat me niet lekker en ik ben toch nog eens gaan zoeken op het internet. Daar kwam ik een Amerikaans onderzoek tegen.

Even in het kort:  purine, een type eiwit wat in hoge concentraties voorkomt in vlees. Purine wordt omgezet in urinezuur. Doordat de Dalmaat het enzym uricase mist, wordt dit urinezuur niet omgezet in Allantoïne.  Allantoïne is het afbraakproduct van urinezuur en is  oplosbaar in water zodat het makkelijk het lichaam kan verlaten.  Zonder deze omzetting  zet urinezuur zich om in een zout Uraat wat tot gevolg heeft dat dit voor uraatgruis en stenen in de blaas kan zorgen. Bij de mens kan urinezuur zich ook afzetten in de gewrichten. Dit heet dan jicht. Bij de hond is dit niet mogelijk.

Deze Amerikaanse onderzoeker stelde in zijn onderzoek dat het te veel aan urinezuur in het bloed, zich ook kan afzetten en ophopen in de huid. Ontstekingen zijn dan het gevolg. Hij was er van overtuigd  dat dit ook bij de dalmaat mogelijk  is maar dat dit niet vaak voor komt.  Zeker weten zal ik het natuurlijk nooit maar dit zou dus best eens de reden kunnen zijn geweest van Perdita haar klachten.

Tegenwoordig woon ik samen met Devina.  Veganist ben ik nog steeds. De hele zoektocht en mijn eigen gezondheid heeft me aan het denken gezet. Vers eten, het liefst biologisch, vind ik belangrijk en dat gun ik Devina ook. Ik ben van mening dat je een hoop aandoeningen kan voorkomen door goed te eten. Zij krijgt dus ook vers eten. Het meeste komt nu van Darf en daarnaast krijgt ze dat wat in de periode aan wild verkrijgbaar is.  Alles wordt zelf samengesteld en is zo veel mogelijk biologisch, zowel het vlees als de groente met tussendoor een biologische gedroogde snack. En zij vindt dat echt helemaal niet erg. Ik wil nu precies weten wat ze te eten krijgt. Daar heb ik natuurlijk wel eerst het een en ander voor moeten lezen en leren want  zomaar wat in haar voerbak doen is ook niet de manier. Ze moet tenslotte wel alles waar een hond behoefte aan heeft binnen krijgen.  De groentemix maken vind ik ook leuk om te doen maar vlees in porties snijden ga ik nooit echt leuk vinden maar een veganist gaat ze niet worden. Het blijft een hond met haar eigen stofwisselingssysteem.  Iets maken van je hond wat hij niet is vind ik niet eerlijk.

Of ik Perdita veel plezier heb gedaan met haar dieet, ik denk het niet maar ik kon toen niet anders. Ik vind het wel erg fijn dat dit soort voer bestaat.  Maar ik wil het Devina niet aandoen als het niet noodzakelijk is.

Nancy

Heb jij het vermoeden dat jouw hond ook allergisch reageert op dierlijke eiwitten? Soms helpt de hypoallergene voeding van de dierenarts met kippenveren niet voldoende. Hier vind je ons volledige assortiment vegetarische hondenvoeding.

© 2012 - 2023 EKO4petz online dierenwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel