Mijn hond eet biologisch......toch?

Heel vaak krijgen we klanten in onze dierenspeciaalzaak die aangeven dat ze hun hond biologisch voer geven. Als we doorvragen naar het merk 'biologisch hondenvoer' dat wordt gegeven, dan wordt vaak een merk genoemd die niet biologisch is. Na nog wat doorvragen blijkt dan dat ze online hebben gelezen dat een merk wordt aangeprijsd als biologisch of dat een verkoper van een  dierenwinkel het merk heeft aangeprezen als biologisch. De meeste dierenwinkels snappen niet wat biologisch nu exact inhoud en verkopen merken voer die op geen enkele wijze biologisch zouden mogen heten, toch als biologisch. Niet vreemd ook aangezien de vertegenwoordiger zo'n merk het voer aanprijsd als zijnde biologisch. Zelfs wij hebben regelmatig vertegenwoordigers aan de telefoon of in de winkel die zwaar de indruk wekken een biologisch voer te verkopen, terwijl dit niet zo is.

Biologisch passend?

De merken die vaak worden verward met gecertificeerd biologische hondenvoeding omdat ze hun product omschrijven als 'biologisch passend' zijn; Canagan, Orijen en Acana. Canagan gaat zelfs nog een stapje verder door in hun folder de voeding te benoemen als gecetificeerd biologisch passend, maar let op: Canagan is op geen enkele manier gecertificeerd of biologisch!
Acana en Orijen hebben de term 'biologisch passend' vrij vertaald naar de gebruikte Engelse term: Biologically Appropriate, wat zoveel betekend als voeding die aansluit bij de evolutie van een carnivoor. Dit zegt echter wel iets over de passendheid van een dieet die rijk is aan veel vlees en vis en graanvrij en aangevuld met groenten en kruiden, volgens de natuurlijke manier van eten van een wolf of hond. Biologisch zijn deze producten echter niet. De reden dat we wel Orijen en Acana verkopen is niet omdat ze biologisch zijn, maar wel dat ze bestaan uit vlees van scharreldieren of vrij levende dieren, vrij zijn van onnatuurlijke antioxydanten en conserveermiddelen en graanvrij zijn. Al met al dus wel een hoogwaardige en natuurlijk voeding, maar niet biologisch.

De naam impliceert dat het een biologisch merk is

Dan heb je ook nog merken hondenvoeding die niet biologisch gecertificeerd zijn, die ook hun producten niet samenstellen onder de 'biologisch passend' theorie, maar die alleen met hun merknaam de suggestie wekken dat ze biologisch zijn. De meest bekende merken zijn Biofood en Ecostyle, beide merken zijn niet biologisch gecertificeerd en gebruiken geen biologische ingrediënten. Waarom mag biofood dan wel biofood heten? Omdat biofood hun naam eerder geregitreerd had, dan dat Skal de term bio is gaan beschermen en controleren, gevalletje geluk dus.

Wanneer voer je dan wel biologisch?

Op het moment dat je een merk kiest die bij Skal gecertificeerd is in Nederland of in Duitsland bij Bio-Siegel of BioKreiss, dan heb je te maken met een gecertificeerd biologisch voer. Waarom zou je kiezen voor een gecertificeerd biologische voeding voor de hond? Een reden is dat de hele keten gecontroleerd wordt, de boerderij waar de koeien, kippen of groenten groeien moet biologisch werken. Biologische boeren gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Biologische producten bevatten geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en geen genetisch gemodificeerde ingrediënten. Aan de dierlijke productie worden extra welzijns- en milieu-eisen gesteld, zoals ruimere huisvesting en voer zonder toegevoegde diergeneesmiddelen. Wil je direct al onze biologische hondenvoeding bekijken?

Een aantal gecertificeerd biologische merken hondenvoeding zijn:

  • DARF; biologische voeding voor de hond
  • Yarrah; biologische hondenbrokken en kuipjes
  • Herrmanns; biologische hoogwaardige blikvoeding voor de hond
  • Benevo; vegetarisch en biologisch hondenvoer

Makkelijker kiezen

We hopen dat je zo door alle verwarrende claims een bewustere keuze kunt maken en dat wanneer je echt een biologische voeding wil voor jouw huisdier je nu weet welke merken dat wel zijn en welke merken dit niet zijn. Overigens hoeft het niet zo te zijn dat alle merken biologische hondenvoeding beter zijn dan bijvoorbeeld een biologisch passend voer. Wat belangrijk is in de voeding zijn de gebruikte ingrediënten, de kwaliteit en herkomst van de ingrediënten en de eventuele toevoegingen.

 

Sorteer op
© 2012 - 2023 EKO4petz online dierenwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel