Katten laten wennen aan nieuwe voeding

De nachtmerrie van iedere katteneigenaar is; een moeilijk etende kat. Misschien wil je toch eens overstappen op een andere brok of is het noodzakelijk door ziekte of een aandoening. Het is zeer waarschijnlijk dat wanneer u een bak met de 'nieuwe' voeding voor de kat neerzet, de kat deze niet gaat eten. Wat nu?

In de meeste gevallen snuffelt de kat wel aan de nieuwe brokjes, maar laat ze vervolgens links liggen.

Ze gaan vanzelf wel eten

Een groot misverstand bij katten is dat mensen denken, wanneer ze honger krijgen gaan ze vanzelf wel eten. Ze zijn gewoon eigenwijs. Dit is bij katten níet het geval en zeker niet aan te raden. De hele antatomie van de kat is gericht op meerdere keren per dag kleine porties eten gevolgd door rust. Je kunt je voorstellen dat wanneer een kat zijn maaltijd zelf moet vangen er eerst veel inspanning aan vooraf gaat (de jacht) om vervolgens een kleine portie voeding te eten (muisjes, kleine vogels enz.) en daarna te rusten om weer van voren af aan te beginnen. Katten hebben dus meerdere malen per dag een kleine maaltijd nodig.

Leververvetting

Wanneer een kat een tijd lang niet eet, kan er leververvetting ontstaan. Dat betekent dat de kat geen voeding heeft binnengekregen, waardoor het lijf de vetreserves worden aangesproken in het lichaam. Deze vetreserves zorgen voor een te hoog vetgehalte in het bloed en de lever. Dit verhoogde gehalte aan vet verstoort een gezonde leverfunctie. Hierdoor krijgt de kat misselijkheidsklachten en wordt er nog minder gegeten. Wederom worden vetreserves aangesproken en zo begint de vicieuze cirkel van het niet eten, vet aanspreken, misselijk worden, niet eten. De gezondheidstoestand van de kat kan op deze manier snel achteruit gaan. Wanneer er niet wordt ingegrepen kan de kat zelfs overlijden aan leververvetting.

Geleidelijk overstappen

Wat er ook gebeurt, leververvetting is een ziekte die voorkomen moet worden. Je kunt dus niet koste wat het kost een nieuwe voeding geven aan jouw kat. Zorg dus dat je in de gaten houdt of jouw kat blijft eten en pak het overstappen naar een andere voeding geleidelijk aan.

Begin altijd bij de voeding die de kat lust

Zomaar een nieuwe zak voer kopen en de oude voeding niet meer in huis halen in niet handig. Het uitgangspunt bij het overstappen op een nieuwe voeding voor de kat is altijd het voer wat de kat wel graag eet. In het geval van kattenbrokken kun je heel langzaam aan letterlijk brokje voor brokje nieuwe voeding toevoegen. Door een aantal brokjes door de oude brokken heen te mengen nemen de nieuwe brokjes de geur aan van de oude en wordt er makkelijker gewoon doorgegeten.

Wanneer je alleen een hand nieuwe brokjes bovenop de oude legt, kan het zijn dat jouw kat weigert nog te eten. Niet doen dus. Zorg dat de oude vertrouwde brokjes bovenop liggen en meng een aantal brokjes nieuwe voeding door de voerbak heen. Het handigst is een wat grote bak voor de brokjes zoals een Becobowl in de maat Large.

Overstappen op natvoeding

Wanneer je niet over wilt naar een andere brok, maar juist naar een andere natvoeding is het ook het beste om te beginnen met de natvoeding die de kat het allerlekkerst vindt. Roer een klein beetje nieuw voer door de favoriete voeding van jouw kat en bouw zo langzaam aan de nieuwe voeding op en de oude af. Blijf wel opletten dat je niet te snel gaat. Een niet etende kat is geen optie!

Kat eet helemaal moeilijk

Wanneer je kat eigenlijk alle voer moeilijk eet en er níets meer is wat de kat lekker vindt, dan is het raadzaam om de dierenarts te bezoeken. Veel afwisseling tussen verschillende soorten voeding is beter dan dat de kat niet eet. Zorg dat je veel verschillende soorten voeding in huis hebt zodat je jouw kat ook iets anders kunt aanbieden.

 

© 2012 - 2023 EKO4petz online dierenwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel