Moeilijk etende hond wat kun je doen?

Bij EKO4petz horen we het heel vaak; honden die niet (graag) eten. De meeste mensen die bij ons komen voor advies over voeding voor hun hond die moeilijk eet, hebben een jonge hond in de puberteit of een hondje van een klein ras. De meeste vragen krijgen we van mensen met een Chihuahua, Yorkshire terrier, Bichon frisé, Keeshond, Pappillion, Shih Tzu, Malteser en de Dwerg Pincher.

Mogelijke oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van het lastige eten van kleine honden. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende oorzaken van structureel moeilijk etende hondjes.

Pups: tanden wisselen

Wanneer pups gaan wisselen, tussen de 3 en de 7 maanden, kunnen honden wat moeilijker gaan eten. De mond doet immers pijn en brokjes voelen dan niet fijn aan om zo weg te kauwen. Het kauwen op iets koels kan helpen bij bij wisselpijn. Plaats bijvoorbeeld een Whimzees kluifje in de vriezer en laat de pup daar op kauwen. Je kunt ook kiezen om tijdelijk de brokjes te weken met wat warm water (goed laten afkoelen voordat je het geeft) of je mengt de brokjes met blikvoeding speciaal voor pups zoals Carnilove of de biologische blikvoeding van Herrmanns. Beide merken bieden een volledige puppyvoeding in bik, dus ook als jouw pup helemaal even geen brokjes wilt eten dan, is deze blikvoeding een gezonde en complete maaltijd voor je hond.

De Puberteit

Zodra de hond gaat puberen, lijkt het wel alsof de voeding die ze als pup altijd graag aten, nu ineens niet meer smaakt. Tijdens de puberteit gaat de pup door een hoop veranderingen heen. De puberteit bij honden begint rond de 5 maanden (sommige honden zijn vroeger en anderen zijn later). De hormonen gaan in de puberteit ineens opspelen. Dit verandert veel in een hondenleven. Door de nieuwe hormonen en prikkels die daarmee gepaard gaan, kan eten ineens niet zo heel interessant meer zijn. De verminderde eetlust kan samenvallen met het wisselen van de tanden wat nog eens een schepje bovenop doet. 

Medische oorzaken

Wanneer je hond van de ene op de andere dag ineens niets meer wil eten en andere klachten laat zien (loomheid, veel drinken, veel plassen, piepen, hijgen) dan is het verstandig om een bezoekje aan de dierenarts te brengen. Daarnaast kun jezelf kijken of het gebit van je hond in orde is. Pijn aan de tanden of in de mond kan een oorzaak zijn van niet willen eten. Het is altijd goed om medische oorzaken uit te sluiten.

Tussendoortjes

Wanneer je hondje altijd moeilijk zijn of haar normale voeding eet. Kan het zo zijn dat je hondje te veel lekkerdere tussendoortjes krijgt. Zeker kleine hondjes die maar weinig voeding nodig hebben op een dag kunnen heel makkelijk al vol zitten wanneer ze door de dag lekkere hondensnoepjes en hondenkluifjes krijgen. Het is dus goed om te kijken hoeveel gram voeding je hond totaal op een dag mag hebben. Hoeveel gram geef je al aan lekkernijen tussendoor? Het is heel goed mogelijk dat wanneer je de snackjes echt afweegt de hond al voldoende eten heeft gehad en dus geen eetlust meer heeft waardoor de gewone voeding blijft staan.

Het probleem met snackjes en tussendoortjes is dat deze niet alle vitaminen en mineralen bevatten die in de voeding wel zit, waardoor de hond mogelijk voedingsstoffen tekort komt. Een oplossing voor dit probleem is geen tussendoortjes meer geven of kiezen voor tussendoortjes die wel alle vitaminen en mineralen bevatten die de hond nodig heeft zoals de Ziwipeak hondenvoeding die veel mensen gebruiken als tussendoortje (deze voeding als hoofdmaaltijd gebruiken kan ook).

Voer niet smakelijk

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een voeding heeft gekozen voor je hond, die jouw hondje simpelweg niet lekker vindt. Zeker kleine hondjes zijn best wel kritisch over de voeding die ze krijgen. Door te kiezen voor een smakelijke hondenvoeding speciaal voor kleine hondjes is het mogelijk om de hond toch zijn normale maaltijden te laten eten. Door het kopen van kleine probeerverpakkingen voorkom je dat je heel veel zakken voer moet weggooien omdat je hondje het toch weer niet lust. Veel honden eten erg graag blikvoeding, hoewel blikvoeding een slechte naam heeft, verkopen wij natuurlijk alleen gezonde hoogwaardige blikvoeding. Herrmanns is een biologische voeding voor de hond in pouches (ideaal voor kleine hondjes) en in blikken.

Sorteer op
  • VetIQ Nutri-Vit Plus hond
    VetIQ Nutri-Vit Plus hond

    VETIQ NUTRI-VIT PLUS VOOR DE HONDVetIQ® Nutri-Vit Plus is een smakelijk en voedingssupplement, hoog in caloriën. Voor de hond zitten er essentiële vitaminen en mineralen in, die goed opneembaar zijn.

    ∙ Pasta voor de hond…

© 2012 - 2023 EKO4petz online dierenwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel