Voeding voor knaagdieren en konijnen
Er zijn veel verschillende soorten knaagdieren die als huisdier worden gehouden en deze dieren hebben allemaal verschillende behoeften als het om voeding gaat. Voor knaagdieren en konijnen in het algemeen zijn er eigenlijk twee soorten voer verkrijgbaar. Er is gemengd voer te koop bestaande uit onder andere granen, peulvruchten, zaden, groenten en noten. Complete voeding bestaat in de vorm van pellets en brokken, dit is voeding met een universele vorm en smaak.
In dit artikel willen we graag verduidelijken wat de verschillen zijn tussen gemengd voer, pellets en brokken en welke behoeften de verschillende knaagdieren hebben. Let wel op: we hebben het hier over voeding, maar voor ieder knaagdier is het belangrijk om naast een goede voeding, ook altijd voldoende drinkwater ter beschikking te hebben. Sommige knaagdieren (rat, cavia, muis en chinchilla) eten hun eigen ontlasting weer op (coprofagie), dit doen ze om bepaalde voedingsstoffen (vitamine B12) uit de ontlasting te halen en is dus heel normaal. Net zoals bij mensen geldt dat te veel suiker niet gezond is voor een knaagdier, let dus op met voeding en snacks waar veel suikers of kleurstoffen in zitten.
Hooi
Voor ieder knaagdier is de beschikking over hooi essentieel, omdat het dier hiermee voldoende vezels binnenkrijgt en de tanden niet overmatig groeien doordat ze op een gezonde manier kunnen slijten. De aanwezige vezels in hooi zorgen daarnaast voor een gezonde spijsvertering. Zorg ervoor dat het hooi wat je geeft niet vochtig is en niet kan gaan schimmelen. Goed hooi is droog hooi wat vers ruikt en niet muf. Wil je zeker zijn dat het gebruikte gras in het hooi onbespoten is kies dan voor biologisch hooi. Vers hooi moet altijd ruim voldoende beschikbaar zijn voor je dieren. Geef dus altijd onbeperkt vers hooi.
Je kunt hooi ook geven via een wilgenrol gevuld met hooi. Op die manier kan de wilgenrol worden weggeknaagd en het hooi wat er in zit ook. Hooi kan ook worden aangeboden via hooipellets, dit zijn kleine eetbare brokjes van geperst hooi. Veel knagers die moeilijk hooi eten, vinden de hooipellets wel smakelijk. Er bestaan ook grote hooiblokken die eenvoudig in het hok gelegd kunnen worden en kunnen worden opgeknaagd. Wanneer je konijn of knaagdier geen of weinig hooi eet, dan is het aan te raden om te kiezen voor pellets met een hoog vezelgehalte zoals de konijnen en knaagdierpellets van BRIT.
Gemengd voer en selectief eten
De gemengde voeders bevatten alle voedingsstoffen die het konijn of knaagdier nodig heeft, maar voor de gezondheid van het dier is gemengd voer niet de beste keuze. Konijnen en knaagdieren kunnen selectief gaan eten en kiezen dan alleen de bestanddelen die ze lekker vinden. Hierdoor kan het zijn dat het dier van bepaalde voedingstoffen te weinig binnen krijgt en dat er problemen met de gezondheid van het dier ontstaan.
Vaak is het lastig om, als het dier eenmaal aan gemengd voer gewend is, over te stappen op pellets. Wanneer je dit geleidelijk aan doet zal het in veel gevallen wel lukken. In sommige gemengde voeders zitten ingrediënten die niet passen in het menu van het dier, zo is er een gemengd voer voor degu's en chinchilla's met veel stukken fruit (gedroogde appel en gedroogde banaan) in de voeding, terwijl deze alleen als traktatie zeer incidenteel gegeven zou mogen worden. Een complete voeding in de vorm van pellets of geperste hooibrokken heeft altijd de voorkeur voor alle konijnen en knaagdieren.
Pellets
In pellets voor knaagdieren en konijnen zitten alle voedingsstoffen die de knaagdieren nodig hebben en daarmee voorkom je dat de dieren bepaalde tekorten ontwikkelen. De pellets bevatten vaak ook vitaminen en mineralen. Pellets bevatten bovendien veel vezels wat belangrijk is voor de spijsvertering van een knaagdier. Pellets voor cavia's zijn compleet qua vitamine C en vezels maar alsnog is het belangrijk om voldoende hooi aan te bieden. Het voeren van pellets is absoluut gezonder voor jouw knager, maar vergeleken met een gemengd voer kan het een beetje saai zijn. Er is echter altijd de mogelijkheid om je huisdier te verwennen met iets lekkers naast de gewone pellets. Voor sommige knaagdieren is het bovendien een verrijking om pellets in het hok te verspreiden of ze te verstoppen in speelgoed.
De beste voeding voor konijnen
Voor konijnen is het belangrijk om te kiezen voor een complete konijnenvoeding in de vorm van pellets. Vezels zijn erg belangrijk in de voeding van een konijn. Pas echter op met zetmeel rijke voeding, dit kan zorgen voor een snelle groei van bacteriën in de darm en daarmee leiden tot gezondheidsproblemen. Granen met een laag energie gehalte zijn beter om te voeren, zoals haver, boven mais en tarwe. Ook dient men op te passen met calcium rijke voeders, omdat konijnen zelf gemakkelijk calcium aanmaken en een teveel aan calcium kan leiden tot gezondheidsproblemen. De BRIT konijnenvoeding is uitgebalanceerd en vezelrijk, er is een pellet voor junior konijnen, voor volwassen konijnen en voor de oudere konijnen. Vul konijnenvoer altijd aan met voldoende vers hooi of hooiblokken.
De beste voeding voor cavia's
Wat belangrijk is bij de voeding van een cavia is vitamine C, omdat cavia`s geen vitamine C in hun lichaam kunnen aanmaken. Het voer dient dan ook voldoende vitamine C te bevatten. Mocht de cavia onvoldoende vitamine C via het voer opnemen, dan kunt u dit ook geven in de vorm van druppels over het voer of in het water. Let er wel op of uw cavia het water nog drinkt, omdat door het toevoegen van vitamine C de smaak kan veranderen en het natuurlijk niet de bedoeling is dat het dier naast te weinig vitamine ook te weinig vocht binnen krijgt.
Naast het geven van een cavia pellet is het ook belangrijk dat de cavia voldoende hooi of gras, groente en af en toe wat fruit krijgt. Let wel op dat het groente en fruit niet te veel vocht bevat, dit kan namelijk diarree veroorzaken, een goed alternatief is dan om als traktatie stukjes gedroogd fruit of een gezonde kruidenmix met paprika te geven. Niet alle soorten groente en fruit geschikt om te geven, let bijvoorbeeld op met koolsoorten, die kunnen gasvorming en daardoor darmproblemen veroorzaken. Alfalfa hooi is door het hoge calcium gehalte erg geschikt om aan jonge, zieke of drachtige dieren te geven, maar het is verstandig om gezonde dieren dit met mate te geven omdat een te veel aan calcium problemen met de urineweg of de blaas kan geven.
Het beste voer voor Chinchilla's
Wat betreft voeding is de chinchilla een erg gevoelig knaagdier. Het voer moet voldoende vezels, eiwitten en weinig vocht bevatten, ook is het belangrijk dat het voer niet te veel vet, olie en geen suiker bevat. Speciale chinchilla pellets zijn hiervoor het meest geschikt. Naast de pellets moeten de dieren voldoende hooi krijgen. Chinchilla`s knagen ook graag aan takjes, blaadjes of hout. Let wel op het soort hout wat je geeft, het beste is om knaagspeelgoed van wilgentakjes te geven.
In tegenstelling tot de cavia, verdraagt een chinchilla geen snacks in de vorm van groente of fruit. Chinhilla's zijn gewend aan een zeer sober menu zonder vocht in de voeding. Het enige wat je jouw huisdier als traktatie kan geven is een wilgenrol met hooi, gedroogde paardebloemwortel (beperkt), snoepjes met een hoog vezelgehalte (beperkt). Veel gemengde voeders voor Chinchilla's zijn eigenlijk niet geschikt door het hoge gehalte aan gedroogd fruit. Kies dus altijd Chinchilla pellets, wanneer je moet overstappen doe je dit in een periode van 14 dagen. Je kunt wel alvast de stukjes gedroogde appel, banaan en rozenbottel uit het gemengde voer verwijderen.
De beste voeding voor de degoe
Deze knagers leven van nature in een droge, schrale omgeving en eten graag granen, zaden, grassen en droge plantendelen. Vezels zijn dan ook erg belangrijk in hun dieet. Je kunt chinchillavoer of een mengsel hiervan met caviavoer geven, maar speciaal degoe voer is natuurlijk het meest geschikt. Te veel vet en olie in hun voeding is niet gezond en daarom wordt het geven van zonnebloempitten en pinda`s afgeraden. Ook zijn hooi, knaagtakken en groente belangrijke elementen van het degoe dieet. Snacks met veel suikers en fruit zijn daarentegen niet geschikt voor degoes.
Het beste hamstervoer
Een hamster is een van de knaagdieren die naast plantaardige eiwitten ook dierlijke eiwitten in zijn voeding nodig heeft. Naast hamsterpellets, hooi, groente of fruit kan het dier ook insecten, kleine stukjes vlees of vis eten! Verder kan als snack gegeven worden: stukje gekookt ei, vis olie of een hondenbrok. Het is belangrijk om hamsters niet te veel voer te geven. Hamsters slaan hun voer namelijk op en dat betekent dat als het voer op is dit dus niet daadwerkelijk allemaal opgegeten hoeft te zijn. Bovendien kan het voer of de snack die verstopt is, gaan bederven en dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor de gezondheid van uw knager. Het is dus belangrijk om regelmatig een klein beetje vers voer te geven en niet in een keer een grote hoeveelheid.
Rattenvoer
Ratten zijn alleseters en zijn dan ook vrij gemakkelijk als het om voeding gaat. Naast de rattenbrokken, moeten ze ook beschikking hebben over hooi en vinden ze groente en fruit erg lekker. Daarnaast kun je jouw rat als snack brood, aardappel, pasta of een stukje ei geven. Ratten kunnen ook dierlijke eiwitten verteren, maar mogen hiervan niet te veel binnen krijgen. Je kunt als snack dus ook een stukje vlees of gedroogde insecten geven. De rat heeft (vergeleken met de muis) een hoger percentage aan vezels nodig en juist minder vet. Wees hier dus ook voorzichtig met zonnebloempitten en pinda`s.
Muis
Muizen zijn net als ratten echte alleseters en kunnen dan ook prima dierlijke eiwitten verteren. Sommige pellets bevatten al dierlijke eiwitten en anders kun je het voer van je muis aanvullen met snacks in de vorm van vlees of insecten. Verder is het belangrijk om naast muizenpellets ook groente en fruit te geven.
- BRIT konijnenvoer rabbit adult
BRIT KONIJNENVOERComplete voeding voor volwassen konijnen (20 weken - 4 jaar) met een hoog vezelgehalte , die van vitaal belang voor een goede spijsvertering. BRIT konijnenvoer Adult bevat mariadistel voor een gezonde…
- BRIT Alfalfa snack
BRIT ALFALFA SNACK VOOR KNAAGDIERENDe BRIT alfalfa snacks zijn 100% plantaardig en er is geen suiker toegevoegd. Een natuurlijke snack die de weerstand ondersteunt, de tanden verzorgt en extra smakelijk is door de toegevoegde…
- Wilgenrol - 3 maten
WILGENROL Wilgenrollen bieden voor knaagdieren de gelegenheid om te knagen, te spelen en te schuilen. De rollen zijn gemaakt van natuurlijke materialen en bevatten geen kunstmatige lijmstoffen. De buitenzijde van de rol is gemaakt…
- BRIT konijnenvoer rabbit junior 1.5kg
BRIT KONIJNENVOER VOOR JONGE KONIJNENComplete voeding voor jonge konijnen (2 tot 20 weken) Rijk aan essentiële vitaminen en meer proteïnen voor een gezondere groei. Het hoge vezelgehalte zorgt voor een goede spijsvertering. BRIT…