Voedselverrijking voor katten

De moderne huiskat krijgt zijn voer vaak in een bakje voorgeschoteld. Lekker gemakkelijk zou je denken, maar voor de kat eigenlijk best een beetje saai. Katten zijn van nature echte jagers, in het wild besteden katten zelfs enkele uren per dag aan jagen. De voorouders van de huiskat moesten dus eerst werken voordat zij hun prooi op konden eten. Hoewel de gedomesticeerde kat misschien niet meer in alle opzichten te vergelijken is met zijn voorouder, is het jachtinstinct van onze trouwe viervoeter niet verdwenen. De drang om te jagen is bij katten aangeboren, de ontwikkeling ervan is afhankelijk van hoe goed de moederpoes haar kittens opvoedt. Katten leren door hun moeder te observeren en door zelf te oefenen, zo neemt de moederpoes een levend prooi mee naar het nest om de kittens voor te doen hoe te doden en mogen de kittens later zelf oefenen met levende prooien.

Eenmaal volwassen, zijn katten voornamelijk actief gedurende de nacht en jagen vaak in het donker op een prooi. De oren, neus en snorharen maken dat de kat uitstekend in het donker kan jagen en compenseren het beperkte zicht van de kat in het donker. Het jachtgedrag van katten kan worden opgedeeld in verschillende elementen: loeren, besluipen, soms achtervolgen, bespringen en vangen, bijten, doden en opeten. De laatste twee elementen worden niet altijd (volledig) uitgevoerd, onder andere omdat de huiskat niet afhankelijk is van de jacht om zijn honger te stillen. Soms wordt een prooi niet gedood, maar speelt de kat er alleen maar mee. Soms wordt de prooi wel gedood, maar eet de kat zijn prooi niet (direct) op. Naast de actieve manier van jagen zijn er ook katten die voor een gemakkelijkere manier kiezen. Soms zitten katten bij een holletje van een muis te wachten, net zolang de prooi te voorschijn komt en slaan dan razend snel toe.

Omdat een levend prooi aan onze huiskat geven niet echt diervriendelijk is, zijn er andere alternatieven om de kat de (elementen van) zijn natuurlijk gedrag te laten vertonen alvorens zijn voer op te eten. Tijdens het spelen, zijn er vaak ook bepaalde elementen van het jachtgedrag zichtbaar. Bijvoorbeeld wanneer katten een kussentje met kattenkruid of valeriaan vasthouden met hun tanden en voorpoten en er met hun achterpoten tegen aan trappelen. Of het loeren op een bewegend speeltje of het bijten in een speeltje met veren en er mee schudden. De kat bezighouden met spel is dus ook belangrijk!

Wat betreft voedselverrijking, zijn er verschillende manieren om de kat meer moeite te laten doen voor zijn eten. Eenvoudige manieren, zoals het verstoppen van voer op verschillende plekjes in huis zodat de kat wordt gestimuleerd om naar zijn eten te zoeken. Eenvoudige puzzeltjes kunnen zelf gemaakt worden, bijvoorbeeld door wat knutselen met wc-rollen. Ook zijn er kant-en-klare voerballen te koop, zoals de Funkitty Egg Cersizer, waarbij de kat de brokjes door de openingen moet zien te krijgen.

Voedselverrijking is niet alleen beter voor het welzijn van uw kat omdat deze dan in staat is zijn natuurlijke gedrag te vertonen, ook voorkomt het dat de kat zijn eten naar binnen schrokt en kan het helpen om overgewicht te voorkomen of te verminderen. Zelfs op een eenvoudige manier kunt u het eten voor de kat al wat spannender maken.

Sorteer op
© 2012 - 2023 EKO4petz online dierenwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel