Ben je zelf superbewust met jouw vleesconsumptie bezig, voor het milieu en voor dierenwelzijn, krijgt jouw kat iedere dag vlees te eten. Is het mogelijk om jouw kat ook vegetarisch te voeren? Het korte antwoord is nee. We leggen je uit waarom niet en hoe je wel de ecologische voetafdruk van jouw kat kan verkleinen zonder gezondheidsrisico's voor jouw kat.

Kattenbrood

Toen er voor het eerst kattenbrokjes op de markt kwamen onder de naam 'kattenbrood', werd dit verkocht als een compleet voedingsmiddel voor katten. Voor die tijd werden katten alleen gehouden tegen de muizen en hoefde katten eigenlijk niet bijgevoerd te worden. Katten worden meer en meer gezien als huisdier en daarom is er ook behoefte aan een voeding voor katten. Het grote probleem van het "kattenbrood" is dat op een gegeven moment katten allerlei klachten kregen, één van de meest bekende klachten is blindheid en daarnaast stierven er ook katten aan hartkwalen.

Taurine tekort

Wat bleek? Bij het maken van het "kattenbrood" was niet nagedacht over taurine. Een essentieel aminozuur die katten niet zelf kunnen aanmaken, maar moeten opnemen vanuit hun voeding. In muizen en andere kleine prooidieren zit heel veel taurine en in kattenbrood (de naam zegt het al een beetje) zat niets aan taurine.

Natuurlijke taurine

Taurine zit van nature is vlees en in met name orgaanvlees. Bij de meeste brokjes zit er niet zo veel vlees in en wordt taurine ook toegevoegd. De toegevoegde taurine in de meeste kattenbrokken is taurine uit ossengal. Zo komt jouw kat geen taurine tekort ook als jouw kat buiten geen muizen of vogeltjes vangt en opeet.

Synthetische taurine

Er bestaan veganistische kattenbrokjes waar taurine van synthetische bron worden toegevoegd. Als een voeding vegan is, dat zit er natuurlijk niets van dierlijke oorsprong in en dus ook geen ossengal. Helaas is het niet wetenschappelijk bewezen dat katten deze synthetische taurine ook kunnen opnemen en gebruiken in hun lichaam. Het 'argument' "mijn kat eet al 10 jaar vegan en is gezond" vinden wij niet zo opgaan. Je weet immers nooit of dit over buitenkatten gaat, die misschien ook wel eens een muis of vogel oppeuzelen om zo aan hun taurine te komen. Daarnaast is taurine tekort iets wat geleidelijk aan klachten geeft. Gaat jouw kat vandaag prima op vegan kattenvoeding? Over 3-4 jaar kun je misschien ineens tekorten zien die zich ook in gezondsklachten uitten.

Vegetarisch kattenvoer

Dat is de reden dat wij op dit moment geen vegetarisch kattenvoer verkopen en wij niet achter vegan kattenbrokken kunnen staan. Nu is er wel goed nieuws uit een andere hoek; namelijk kattenvoer op basis van insecten. Natuurlijk niet alle nuttige insecten uit onze tuin die we zo goed mogelijk beschermen. Voor kattenvoeding met insecteneiwit, worden er larven van de zwarte soldaatvlieg gekweekt.

Kattenvoer met insecteneiwit

Naast de veel kleinere ecologische pootafdruk van insectenvoer, is het ook voor dierenwelzijn, milieu en waterbelasting heel logisch om te kiezen voor een kattenbrok op basis van insecteneiwit. Dan hebben we het mooiste nog niet eens benoemd: larven van de zwarte soldaatvlieg hebben van nature een hoog gehalte aan taurine. Jouw kat krijgt zo een natuurlijke bron van taurine zonder dierenleed. Wij zijn helemaal voor!

© 2012 - 2023 EKO4petz online dierenwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel